Shqipëria

Shqipëria

• Flamuri: Shqiponjë e zezë me dy krerë në sfond të kuq
• Prefiksi telefonik ndërkombëtar: +355
• Qeveria: Demokracia Parlamentare
• Popullsia: 2,886,026 banorë
• Sipërfaqja: 28,748 km2
• Kryeqyteti: Tiranë
• Gjuha: Shqip-Shqip
• Monedha: Lekë Shqiptare

 

POPULLSIA

Popullsia shqiptare është afërsisht 2.88 milionë banorë, me rreth 113 banorë për metër katror. Popullsia shqiptare është përgjithësisht e re dhe dallohet për vitalitetin e saj. Pjesët më të populluara të vendit janë zona rreth kryeqytetit Tiranë, porti i Durrësit dhe përgjithësisht në ultësirën perëndimore të vendit. Shqipëria është një vend me një popullsi relativisht homogjene. Pakicat përfaqësojnë rreth 3 për qind të popullsisë. Më i madhi është minoriteti grek (i vendosur në pjesën jugore të vendit, në provincat e Dropullit, Pogonit dhe Vurgut). Minoritetet e tjera përfshijnë maqedonasit, të vendosur në zonat e Liqenit të Prespës së Madhe, si dhe malazezët, romët etj. Popullsia më e madhe është e përqendruar në qytetet e Tiranës, Durrësit, Elbasanit, Shkodrës, Vlorës, Korçës etj. Qytete të tjera me rëndësi turistike përfshijnë Beratin, Gjirokastrën, Sarandën, Krujën dhe Pogradecin.
FESTAT

1 janar & 2 – Dita e Vitit të Ri
14 Mars – Dita e Verës
22 Mars – Dita e Nevruzit
1 maj – Dita e Punës
19 tetor – Zbukurimi i Nënë Terezës
28 Nëntori – Dita e Pavarësisë
29 Nëntori – Dita e Çlirimit
8 dhjetor – Dita Kombëtare e Rinisë
25 dhjetor – Krishtlindje

Gjuha

Gjuha zyrtare është shqipja. Ajo përbën një degë unike dhe origjinale të familjes indo-evropiane. Gjuha shqipe është paraardhëse e gjuhës ilire dhe është një nga gjuhët më të vjetra të folura në kontinentin evropian. Fjalori i saj përmban fjalë nga gjuhë të tjera si persishtja, turqishtja, greqishtja, latinishtja dhe gjuhët sllave, por ka ruajtur origjinalitetin e saj si gjuhë unike. Gjuha shqipe njihet për dy dialektet e saj të dallueshme, që janë: “gegë” dhe “toskë”. Kufiri natyror i këtyre dy dialekteve është lumi Shkumbin, i cili e ndan vendin në dy pjesë pothuajse të barabarta. Në veri flitet gegërisht, në jug flitet toskërisht. Alfabeti i shqipes ka 36 shkronja.

KLIMA

Shqipëria ka një klimë mesdhetare ku çdo stinë ofron mot të dallueshëm por të këndshëm. Disa veçori të klimës ndryshojnë sipas rajonit: Zonat bregdetare kanë një klimë mesdhetare qendrore me dimër të butë e të lagësht dhe verë të nxehtë e të thatë. Zonat alpine kanë një klimë qendrore kontinentale me dimër të ftohtë, me dëborë dhe verë të butë. Ultësirat kanë dimër të butë, mesatarisht rreth 7°C dhe temperatura mesatare të verës 24°C. Reshjet e ultësirës variojnë nga 1,000 mm në më shumë se 1,500 mm në vit, me reshje më të mëdha në veri. Gati 95% e reshjeve ndodhin në dimër dhe reshjet në vargmalet malore janë më të mëdha. Pavarësisht shiut, shqiptarët gëzojnë shumë diell. Klima e përgjithshme është e këndshme dhe e favorshme për aktivitete në natyrë. Mesatarisht, shqiptarët gëzojnë një sasi të madhe dielli, të dytit vetëm pas Spanjës (në Evropë) në ditët mesatare vjetore me diell.

EKONOMIJA

Që nga rënia e komunizmit, zhvillimi i ekonomisë shqiptare është nxitur kryesisht nga industritë e shërbimeve dhe të ndërtimit, megjithëse turizmi kohët e fundit ka luajtur një rol në rritje në ekonomi dhe po rritet me shpejtësi. Shumë njerëz janë kuriozë të eksplorojnë një vend, kufijtë e të cilit ishin të mbyllur për të udhëtuar për shumë vite. Duke pasur parasysh zhvillimin e vazhdueshëm të vendpushimeve verore dhe dimërore, njerëzit në mbarë botën kanë filluar të mendojnë për Shqipërinë si një destinacion turistik.

FEJA

Në Shqipëri ekzistojnë katër besime fetare zyrtare.
Këta i përkasin myslimanëve sunitë, të krishterë ortodoksë, të krishterë katolik dhe myslimanë bektashi. Pasuesit e Islamit gjenden në të gjithë vendin. Katolikët janë të përqendruar më së shumti në pjesën veriore të vendit, ortodoksët në jug dhe në qendër të vendit, dhe sekti bektashi i sufizmit gjendet në disa rajone të veçanta si Skrapar, Krujë, Elbasan, Mat, Mallakastër, Korçë, etj. Liria e besimit është një e drejtë e garantuar nga Kushtetuta e Shqipërisë. Përveç feve zyrtare, ajo ka edhe pasues të të tjerëve si ata të Bahá’í-ve, Ungjillorëve të Krishterë, Dëshmitarëve të Jehovait, etj. Për më tepër, ka edhe ateistë dhe jofetarë.

Shqipëria u bë unike në Evropë në vitin 1967, kur çdo veprimtari fetare u ndalua duke mbyllur kishat, xhamitë, shkollat fetare dhe teqetë. Për rreth 23 vjet, Shqipëria ishte i vetmi vend ateist në botë. Në vitin 1990, pas një lëvizjeje demokratike, liria e besimit u rivendos dhe u rindërtuan kishat dhe xhamitë, si dhe shumë objekte të tjera fetare. Shqipëria ka disa vende pelegrinazhi fetar. Më të rëndësishmet janë ato për nder të Shna Nues (Shën Antonit) më 13 qershor në Kishën e Laçit, pelegrinazhi i Abas Aliut më 19 gusht në malin e Tomorrit, ai për nder të Shën Mërisë më 15 gusht në disa kishat anembanë vendit, pelegrinazhi për nder të Sari Salltikut në Krujë e të tjera.
Më poshtë janë gjithashtu festat publike që nuk ndodhin në të njëjtën datë çdo vit:

Pashkët Katolike: Mars/Prill/Mars
Pashkët ortodokse: mars/prill/maj
Bajrami i Madh: Fundi i Ramazanit
Bajrami i vogël: I larmishëm