Heroi shqiptar, Skënderbeu

Skënderbeu, me emrin e Gjergj Kastrioti, ose Castriota, shqiptari Gjergj Kastrioti, (lindi 1405, Dibër — vdiq 17 janar 1468, Lezhë, Shqipëri), hero kombëtar i shqiptarëve.

Një djalë i Gjonit (Gjon) Kastrioti, princ i Emathia, George u dha herët si peng i sulltanit turk. I kthyer në Islām dhe i shkolluar në Edirne, Turqi, atij iu dha emri Iskander — pas Aleksandrit të Madh — dhe gradën e beut (pra Skënderbeu) nga Sulltan Murad II. Gjatë humbjes së turqve në Niç (1443), në Serbi, Skënderbeu braktisi shërbimin turk dhe u bashkua me bashkatdhetarët e tij shqiptarë kundër forcave të Islm. Ai përqafoi krishterimin, riktheu pronat e familjes së tij dhe në 1444 organizoi një ligë të princërve shqiptarë, mbi të cilën u emërua komandant i përgjithshëm.

Në periudhën 1444–66 ai zmbrapsi në mënyrë efektive 13 pushtime turke, rezistencën e tij të suksesshme ndaj ushtrive të Murad II në 1450 duke e bërë atë një hero në të gjithë botën perëndimore. Përgjatë viteve ai nxori disa mbështetje nga Napoli, Venecia dhe papati dhe u emërua nga Papa Calixtus III kapiteni i përgjithshëm i Selisë së Shenjtë. Në 1463 ai siguroi një aleancë me Venedikun që ndihmoi në fillimin e një sulmi të ri kundër turqve. Deri në fund të jetës së tij ai vazhdoi të rezistojë me sukses të gjitha pushtimet turke. Brenda disa viteve të vdekjes së tij, sidoqoftë, kështjella e tij në Krujë kishte rënë (1478) dhe Shqipëria kaloi në disa shekuj errësirash nën sundimin turk.

Burimi: www.britannica.com